SM-keskimatkan kilpailukeskuksen suunnitelmat ovat rakentamisesta vastaavan Jouni Rantasen mukaan hyvin aikataulussa.
– Karkeat suunnitelmat on tehty, ja nyt tehdään tarkempia suunnitelmia siitä, kuinka paljon kaapelia tarvitaan sähköihin, miten vedenjakelu ratkaistaan, paljonko puutavaraa tarvitaan maalin ja pesupaikan rakentamiseen jne.
Kilpailukeskuksen rakentamisessa pitää ottaa huomioon kilpailuiden säännöt ja sisäisten sekä ulkoisten sidosryhmien tarpeet. Paikalle tulee mm. tv-tuotanto, jolla on omat vaatimuksensa. Sisäisiä sidosryhmiä ovat seuran omat toiminnot kuten kahvila, info, maali ja VIP-tila.
Rantanen ei osaa tarkkaan arvioida, kuinka paljon aikaa kisakeskuksen suunnitteleminen ja rakentaminen häneltä vievät. Eniten aikaa menee kuitenkin kilpailukeskuksen varsinaisissa rakennustöissä. Siihen hän toivoo saavansa avuksi noin 20 talkoolaista.
– Varsinaiset rakennustoimet aloitetaan noin viikko ennen kilpailua. Edeltävällä viikolla pitää saada kaikki suuret rakenteet valmiiksi. Lauantaiaamuna ei saa olla jäljellä muuta kuin viimeistelyjä.
Alustava suunnitelma on, että talkooväki jaetaan kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä vastaa suurista rakenteista, kuten viimeiseltä rastilta maaliin johtavasta sillasta ja pesupaikasta, toinen ryhmä tekee maaliviitoitukset ja viitoitukset lähtö- ja pesupaikoille. Kolmas ryhmä on tavararyhmä, joka kantaa ja kasaa kilpailukeskukseen tulevat kalusteet.
– Pahin moka johon törmää lähes jokaisessa kisassa on WC-tilojen vähyys. Se on huono kohde säästää.
Varsinaisia hankintoja keskimatkan kilpailuja varten tehdään melko vähän. Esimerkiksi teltat vuokrataan ja
pöydät ja tuolit lainataan Hyvinkään kaupungilta.
– Kaikki mikä saadaan lainattua on aina kotiinpäin. Esim. vaunugeneraattori ja puhdasvesisäiliö saadaan lainaksi minun työpaikaltani.
Rakennusmateriaaleja pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään uudelleen. Seuralla on varastossa esim. puutavaraa rakentamista varten.
Comments