SM-keskimatkan kilpailun pääratamestarina toimii Ari Kattainen, jonka ratamestarointi muistetaan erityisesti vuoden 2010 Kytäjä-Jukolasta.
Hänen mukaansa Usmi-Kytäjän maasto eroaa muista maastoista polkujen ja teiden vähäisyyden sekä pienipiirteisyytensä vuoksi, ja se myös häntä Usmi-Kytäjässä inspiroi.
Kattainen arvioi Jukolan viestin ratamestarina toimimisen vieneen noin 2000 työtuntia seitsemän vuoden aikana.
- SM-kilpailujen ratamestarityö vie arviolta 200 tuntia, hän sanoi.
Jukolan viestin radat tehtiin huippujoukkueiden ehdoilla mahdollisimman vaativiksi. SM-keskimatkan kilpailussa täytyy puolestaan ottaa huomioon eri sarjojen tavoiteajat sekä taitotasovaatimukset.
Pääratamestarilla on luonnollisesti tukenaan muu ratamestariryhmä, jossa joku osallistuu ratojen suunnitteluun ja kommentointiin, toinen rastien rakentamiseen. Rooleja on useita erilaisia.
Ratasuunnittelu alkaa maalin ja lähtöpaikkojen sijainnin suunnittelulla. Sen jälkeen suunnitellaan sekä helpoimman että vaativimman radan pääpiirteet, millä varmistetaan, että lähdöt ja maalit toimivat kaikille sarjoille ja ratapituuksille.
- Maastokäynneillä varmistetaan, että kulkukelpoisuus on ratalinjoilla riittävän hyvä.
Kattaisen mukaan suunnistus on Suomen huipputasolla melko suoraviivaista etenemistä. Siksi hän suunnittelee kilpailuihin yleensä mahdollisimman vaikeita rastivälejä, joilla voittaa suoraviivaisella etenemisellä, kunhan pysyy kartalla eikä pummaa.
Pidemmillä väleille Kattainen suunnittelee usein myös vaihtoehtoisia reittejä, jotka sisältävät varmoja kiintopisteitä ja kulku-uria. Minkäänlaisia tarkoituksellisia suunnistuskompia hän ei käytä.
- Teen mahdollisimman vaikeita rastivälejä, joissa ei ole rastin lähellä selkeitä, muusta maastosta erottuvia kiintopisteitä.
Vakiintuneilla rutiineilla ja lukuisilla tarkastuksilla pyritään siihen, ettei itse kilpailun aikana tule yllätyksiä.
Joskus ratamestari saa myös palautetta kilpailijoilta.
- On se vähän sen suuntaista ollut, että ”nyt tuli koko rahan edestä”, kun reittiin on mennyt aikaa reilusti yli lajisääntöjen ohjeajan tai muuten vain on ollut rankka reitti.
Comments